De 10 dyraste böckerna i världen 

I denna artikel berättar vi om 10 böcker som är extremt sällsynta, och därför också extremt dyra.

Värt att veta är att alla priser är justerade för inflation.

De 10 dyraste böckerna just nu

 1. Action Comics 1.
 2. The First Book of Urizen.
 3. The Book of Mormon (originaltrycket).
 4. Codex Leicester.
 5. Magna Carta.
 6. The Gutenberg Bible.
 7. Birds of America.
 8. Tales of Beedle the Bard.
 9. The First Atlas.
 10. The Gospels of Henry the Lion.

Nedan berättar vi mer om de böcker vi precis nämnt i större detalj.

(Detta inlägg är skrivet av en vän (gästbloggsinlägg) på Coupino som bland annat har rabattkoder för Bokus.) Det är alltså inte skrivet av Anna eller Stefan.

 1. Action Comics 1 (ca. 30 miljoner kr)

Action Comics 1 är en serietidning från DC Comics som släpptes 1938. En viktig anledning till att just denna serietidning är värd mycket pengar är att den blev startskottet för hela serietidningsbranschen, som fick ett rejält uppsving efter att denna bok släppts.

 1. The First Book of Urizen (ca. 35 miljoner kr)

The First Book of Urizen gavs ut år 1794 av författaren och illustratören William Blake. Boken är en parodi på Första Moseboken, och det är förmodligen dåtidens intensiva hat mot bokens innehåll som gjort att den är värd så mycket pengar idag.

 1. The Book of Mormon (ca. 300 miljoner kr)

Originaltrycket av mormonernas bibel The Book of Mormon är inte billigt, och innehåller texter som påstås komma från profeter som levde omkring år 2200 före kristus. Mormonernas bibel finns idag på över 110 språk och i över 150 miljoner exemplar.

 1. Codex Leicester (ca. 450 miljoner kr)

Codex Leicester är en bok på 72 sidor som innehåller några av Leonardo da Vincis (för tiden) mest kontroversiella idéer. I boken skriver da Vinci bland annat om varför han trodde att månen lyser, varför vattnet rörde sig som det gjorde samt vad han trodde fossiler var för någonting.

 1. Magna Carta (ca. 250 miljoner kr)

Magna Carta, eller Magna Carta Libertatum, är originalhandlingen av ett avtal som slöts år 1215 mellan den forntida kungen Johan utan land, adeln och prästerna. Dokumenten har blivit en symbol för frihet, och idag finns 4 av originalhandlingarna kvar.

 1. The Gutenberg Bible (ca. 100 miljoner kr)

Förstaupplagorna av Gutenbergs bibel trycktes år 1455, och var startskottet på tryckpressens popularitet och framgång. Idag finns det omkring 20 kompletta upplagor av Gutenbergs bibel, och bara enstaka sidor av upplagor som inte är kompletta kostar multum.

 1. Birds of America (ca. 100 miljoner kr)

Birds of America är en liten pocketbok på 435 sidor som är skriven och illustrerad av John James Audubon. Som titeln avslöjar är det amerikanska fåglar som är temat, och idag finns det kvar omkring 100 exemplar av originalutgåvan.

 1. Tales of Beedle the Bard (ca. 45 miljoner kr)

Det är ingen mindre än Harry Potter-författaren JK Rowling som ligger bakom Tales of Beedle the Bard, som är en barnbok som bara gavs ut i åtta exemplar. Rowling står här för såväl den handskrivna texten som illustrationerna.

 1. The First Atlas (ca. 45 miljoner kr)

The First Atlas är en kartbok från 1400-talet som ger en utförlig överblick gällande hur romarriket bredde ut sig under den tidsperioden. Idag tror man att tre exemplar av The First Atlas finns kvar.

 1. The Gospels of Henry the Lion (ca. 25 miljoner kr)

Som Byliner förtydligar är The Gospels of Henry the Lion en biblisk bok från 1100-talet som idag ägs av Bill Gates, som även äger dyrgripen Codex Leicester som du fick läsa mer om ovan.