Elefanten som gick upp i rök

Författare: Haruki Murakami

Utgiven av: Norstedts (nyutgåva 2013)

Översättning från japanska: Eiko och Yukiko Duke

Allt från talande katter, småmänniskor och utomjordingar invaderar det vardagliga Tokyo i Murakamis nyskapande, surrealistiska novellsamling där vardagen granskas i nytt ljus och absurditeten tillåts ta plats och rubba förnuftets prydliga ordning. En ny tagning på livets oförutsägbarhet i en samling osammanhängande berättelser. Succé novellerna från 1993 har blivit uppskattade världen över och översatta till flertalet olika språk, däribland svenska.

Handling

Boken börjar in media res, vi som läsare introduceras till en alldaglig men anonym protagonist. Närmare beskrivning kring denna förekommer ej under bokens gång. Det enda vi får veta om huvudkaraktären är hens nuvarande livssituation. Denna, jaget, är även berättaren och hens liv är outhärdligt tråkigt vardagligt, tills en händelse av det bisarraste slaget inträffar och förändrar hens liv. Denna mall genomsyrar varje novell till stor del, men blir aldrig uttjatad då graden av absurditet sakta men säkert stiger till nya höjder och de märkliga företeelserna aldrig är desamma.

Trots att karaktärerna förblir okända genom boken tillåts vi som läsare delta i deras resa genom livets plötsliga vändningar och bjuds själva att fundera över vad att leva som en god människa verkligen innebär.

Om författaren

Haruki Murakami har genom åren gjort sig ett välkänt namn inom litteraturens kretsar med kända böcker som 1Q84 och Kafka on the shore. Han har stigit i popularitet för sin förmåga att se bortom det vardagliga och ge välkända ting ny mening. Murakami har vunnit flertalet utmärkelser som Franz-Kafka priset, Jerusalempriset och Tanizakpriset, för att nämna några.