Och varje morgon blir vägen hem längre och längre

 Författare: Fredrik Backman

Fredrik Backman, känd för sin förmåga att skapa djupt emotionella berättelser, presenterar i ”Och varje morgon blir vägen hem längre och längre” en gripande novell om åldrande, minne och de ofrånkomliga förändringar som tiden för med sig.

Denna bok berör teman som kärlek, förlust och försoning, och ger läsaren en tankeväckande inblick i de utmaningar och känslor som kommer med livets slutskede.

Boken kretsar kring en farfar som långsamt förlorar sitt minne till följd av demens. Genom dialoger mellan honom, hans son, och hans barnbarn, utforskar Backman de starka banden mellan generationerna och hur familjen hanterar farfarens gradvisa bortgång från den värld han en gång kände.

Berättelsen utspelar sig i en liten fyrkantig park som symboliserar farfarens sinne, där varje hörn representerar olika delar av hans liv och minnen. Parken krymper för varje dag, vilket speglar hur hans minnesförmåga och världsbild sakta eroderas.

Ett genomgående tema är kampen att hålla fast vid minnena och det förflutna, samtidigt som man måste acceptera det oundvikliga i att förlora dem.

Karaktärer

Backman målar upp sina karaktärer med stor känslighet och djup. Farfadern, med sin värme och visdom, är en karaktär som många kan känna igen sig i eller se som en representation av en äldre släkting. Hans relation till barnbarnet, som kärleksfullt försöker förstå och stötta genom denna svåra tid, ger berättelsen en särskild känsla av kärlek och omhändertagande.

Sonens karaktär gestaltar den ofta svåra medelvägen – att vara förälder till sitt eget barn samtidigt som man blir alltmer förälder till sin egen förälder.

Berör på djupet

”Och varje morgon blir vägen hem längre och längre” är en djupt rörande novell som med sin korta längd ändå lyckas förmedla en kraftfull och minnesvärd berättelse. Det är en berättelse som påminner oss om värdet av varje ögonblick vi delar med våra nära och kära, och de spår vi lämnar efter oss i deras hjärtan.

Det är en bok som inte bara handlar om åldrandets smärta, utan också om de ljusa stunder av kärlek, förbindelse och glädje som finns mitt i allt det svåra.

Kan köpas i flera format. Billigast är att köpa via E-bok eller ljubok.  Du kan köpa boken hos Ordochbok.se.