Bygg en förmögenhet

bygg-en-formogenhetHenriks Utmaning: Min utmaning till nästa bokträff. Är dessa böcker relevanta och praktiska gällande att bygga en förmögenhet? Eller lovar de mer än de kan hålla. Vi har ju stött på några genom åren…

Hur kan man göra för att förbättra sin egen ekonomi? Är det möjligt att till och med att tjäna en miljon på ett visst antal år? Joel Bladh har skrivit boken Bygg en förmögenhet- Fixa familjens ekonomi, där han utefter egna erfarenheter berättar om hur han kom till insikt om att börja spara pengar.

Om författaren

Bladh är civilingenjör i Samhällsbyggnadsteknik och arbetar för närvarande på ett teknikkonsultbolag. Han är småbarnsförälder och bor och arbetar i Stockholm med sin fru och sina barn. Han berättar själv att det var under sin föräldraledighet som han verkligen började fundera över hur han spenderade sina pengar och vad han ville ge sina barn för framtid. Det är med den bakgrunden som han skrev boken och startade upp ett företag kring den.

Om boken

Innehållet är väldigt personligt och består mest av Bladhs egna tips och erfarenheter. Han har dock läst på en hel del och skriver kunnigt om allt från praktiska tips till aktier. Språket är väldigt positivt och uppmuntrande. Det kommer många praktiska tips om vad man kan göra för att spara pengar, som exempelvis dela på vissa saker med grannarna och inte köpa allt själv. Budskapet i boken är att alla kan bli rika, genom att spara och genom att placera de pengar man redan har på bra ställen. Författaren diskuterar inte bara kring de mest praktiska sakerna som många redan gör, till exempel att ta med sig matlåda till jobbet istället för att gå på restaurang. Han tar också upp en hel del kring pension, fonder och annat sparande och menar att det är minst lika viktigt. Målgruppen är framför allt föräldrar, eftersom barnen kan vara det mål som gör att man slutligen tar itu med sitt sparande. Den riktar sig dock också i hög grad till de som redan har medelinkomst till ganska hög inkomst. Tyvärr är det så att om man har en låg inkomst kan det vara svårt att följa många av råden i boken och risken är att den därför inte blir särskilt motiverande.

Publicering med mera

Boken utgavs i maj år 2016 av förlaget Roos och Tegnér. Den är cirka 200 sidor lång och originalspråket är svenska. I samband med att boken utgavs startade Bladh också ett eget företag kring boken. Han driver dessutom en blogg där han diskuterar ekonomi och har många inlägg kopplade till boken. Slutligen finns boken att köpa både i pappersformat och som e-bok.