Nelly Rapp och de spökande prästerna

Jag har aldrig tidigare läst en Nelly Rapp-bok så det här var extra roligt.

Så vem är Nelly Rapp? Jo hon är en monsteragent. Hon går också på en monsterskola och där hon lär sig allt hon behöver för att kunna hantera alla monster som finns i världen – zombies, sjöodjur, trollkarlar och spöken. Dessutom är Nelly tuff och rolig.

Böckerna skrivs av Martin Widmark och illustreras av Christina Alvner. Martin är även pappa till LasseMajas detektivbyrå och har översatts till en mängd språk. Han har också vunnit ett flertal utmärkelser för sina barnböcker.

De spökande prästerna ingår i en bokserie om Nelly som hittills inkluderar 16 böcker. Böckerna vänder sig främst till barn i 6–9 års åldern och passar alldeles utmärkt för högläsning eller som den första egna läsningen. De är roliga, spännande och lite läskiga. De följer heller ingen ordning utan du kan läsa dem i vilken ordning du vill.

Förutom Nelly figurerar hennes farbror Hannibal, lärarinnan LENA-SLEVA och hunden London i böckerna. Sedan är det Valle också.

I de spökande prästerna hamnar Nelly mitt i en spökande kyrka. Det är saker som flyttar på sig, hemska skrik som skär genom tystnaden och misstänkta skepnader som rör sig bakom kyrkans pelare.

För att få bukt på problemet söker prästen hjälp hos spökakademin, varpå Nelly och EVA-SLEVA rycker ut för att få bukt på spökerierna. I vanliga fall brukar lugn och list vara det bästa botemedlet för att bekämpa monster, knytt och spöken med, men kanske inte i det här fallet. Nelly och EVA-SLEVA bestämmer sig för en annan taktik. Punkt. Punkt. Punkt.

Jag läste boken högt för min mysiga systerson som tyckte att den var himla bra. Vi läste den på två kvällar och då tyckte han ändå att den var för kort. Som vuxen (nåja, nästan) tycket jag att den var mysig att läsa också. Jag gillade också Nelly som karaktär, hennes kvicktänkta hjärna påminde mig om ”Klickan” som beväpnad med ett fotografiskt minne brukade lösa gåtor när jag var liten.

Jag och systersonen enades om att ge ”de spökande prästerna” en stark och mycket stabil fyra.