HUNDRAÅRINGEN SOM KLEV UT GENOM FÖNSTRET OCH FÖRSVANN

hundraåringenDen här boken av Jonas Jonasson som sågs läsas på stränder, kaféer och i parker har inte bara slagit stort i Sverige – utan också internationellt. Boken har översatts till många olika språk, däribland engelska och tyska, och har sålt i över tre miljoner exemplar världen över.

Handling

Bokens början tar plats i ett ålderdomshem, där Allan Karlssons hundraårs-kalas strax ska hållas. Tyst sitter han och väntar på att festen, som han inte ville gå på ändå, ska börja.

Lokalpressen kommer dit, kommunalrådet kommer dit, men till allas förvåning är det en person som inte är på festen – Allan Karlsson. Istället har han, iförd tofflor, klättrat ut genom fönstret för att ge sig ut på vägarna.

Det här så här Allan Karlssons äventyr börjar. Under resten av boken kan man följa honom när träffar på kriminella, blir miljonär och blir jagad av poliser som kanske inte är de bästa på sitt jobb.

Parallellt med det här får vi också lära oss om Allans tidigare liv, som är än mer spektakulärt än hans rymning från ålderdomshemmet. Förutom att ha tillverkat atombomber, blev han vän med de några av de mäktigaste personerna i världen just då.

När man läser boken är det svårt att inte fascineras över de svängar som Allans liv har tagit. Historien påminner mycket om den välkända Forrest Gump – ett gäng osannolika händelser som drabbar en godhjärtad huvudperson. Allan Karlsson är lätt att sympatisera med, och det är i nästan alla fall hans ovetskap som för honom till nya platser i världen.

Priser och utmärkelser

Det är ingen tvekan om att boken verkligen blev en hit. Bland annat skriver Svenska Dagbladet om hur Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann blev årets mest sålda bok.

Som ljudbok har den också fått utmärkelser – Årets bästa ljudbok! I övrigt har den legat på topplistan hos flera bokaffärer. Boken blev också filmatiserad i regi av Felix Herngren – en film som togs emot väl på många håll runt om i världen.

Boken kan köpas här på Bokus

Kan även köpas med rabattkod på Bokus