Det perfekta skottet

det-perfekta-skottet-en-polismans-berattelse-om-gripandet-av-sveriges-varsta-massmordare-mattias-flinkAv Olavi Blomfjord och Linus Hugosson

Det finns en mängd svenska böcker inom genren Svensk Kriminalhistoria. Boken ”Det perfekta skottet” är en av dem men sticker ut ur mängden på flera sätt.

De flesta kriminalhistoriska berättelserna utgår nämligen från polisens arbete och fokusera på detaljerna som gjorde att den misstänkte kunde ramas in och sedan gripas. Alternativt har en journalist grävt i fallet och skapat en spännande berättelse om personerna bakom dåden. Men det är då alltid den dömde som är i fokus.

I ”Det perfekta skottet” är det istället polisen som var på plats som står i fokus. Det är polismannen som sköt Mattias Flink, efter hans galna massaker i Falun, som berättar sin historia om händelsen.

Året är 1994 och det värsta massmordet i Svensk historia har precis begåtts när Olavi Petri och hans kollega kör ut från polishuset och ska försöka stoppa Flinks framfart. Det slutar med vad Petri kallar för ”Det perfekta skottet”. Eller som han själv säger ”Det var jag som sköt men det var Gud som styrde kulan”. Detta citat kan även beskriva bokens röda trådar. För det här är inte bara en berättelse om en nervös polisman som rullar ut från polishuset i jakten på en massmördare. Lika mycket får läsaren följa Blomfjords väg till att bli polis och sedan även till att bli troende. Hans tro på Gud går inte att ta miste på och ordet Förlåtelse är något som Blomfjord regelbundet kommer tillbaka till i sin berättelse.

Detta är en unik berättelse från mannen som var med på plats. Delvis mycket spännande men samtidigt kan den kännas något tunn. På ca 150 sidor finns det plats för både personskildring av Mattias Flink, Olavi Blomfjord samt hans tro på Gud. Det blir lite för lite av lite för mycket för att man ska känna sig riktigt mätt. Kanske skulle författarparet vågat stanna upp lite mer. Förklarat, beskrivit och låtit läsaren komma lite närmare händelseförloppet. Detta oavsett om de handlar om Gudstron, skottet eller de efterföljande jobbiga månaderna för polismannen. Den är läsvärd men når inte riktigt hela vägen fram.

solängen-uggla-300x300Ugglan TIpsar

Se video med intervju med Blomfjord