Född till Terror – Vägen från Hamas till Kristus – Mosab Hassan Yousof

Av: Johan

fodd-till-terror-vagen-fran-hamas-till-kristusTiteln på denna bok kan tyvärr avskräcka vissa då det förmedlar ett budskap om en frälsningshistoria. Men det är det inte även om Yousouf lyfter fram sin konvertering från Islam till kristendom. Istället är detta en historia om konflikten mellan Palestina och Israel från en man som verkligen varit längst in i Hamas kärna. När Yousof var liten skapade hans pappa det som sedan skulle bli Hamas och när han växte upp var det självklart att Yousuf skulle bära pappans mantel – åtminstone en del av den.

Men av olika anledningar blev Yousuf infiltratör åt den israeliska underrättelsetjänsten. Hans dubbelliv höll på i över tio år. Å ena sidan var han en högt uppsatt person inom Hamas och å andra sidan angav han sina trosfränder inom organisationen.

Oavsett var man står i frågan gällande denna konflikt så hänger sig en fråga kvar genom hela boken – Varför? Varför vill en man ange sitt eget folk? Men samtidigt förklarar Yousof sig en hel del i boken. Han visar på ett Hamas som inte bara vänder sin aggression mot den Israeliska ockupationsmakten utan även mot sitt eget folk. Det är tortyr och angiveri och hårda inre strider. En bild målas upp som mycket sällan lyfts fram i media. En bild där makt står högst i kurs. Detta oavsett vad priset är. Inte minst ser Yousof det själv när Intifadan är som starkast. De höga ledarna inom Hamas eldar på sitt folk när de kastar sten mot soldater som i sin tur svarar med maskingevär. Men längst fram i leden går de inte, de syns inte ens på slagfältet. Enligt honom vill de att konflikten ska glöda, brinna och eldas igång men de vill inte föra kampen själva. Inte sällan verkar det som om att det är Hamas som söker konflikterna.

Spänningen är total redan efter ett tiotal sidor och helt självklart är det inte vad berättelsen ska ta sig för vändningar. Det enda som är tydligt att Yousof allt mer sätter sig i en rävsax som blir svårare och svårare att ta sig ur. Priset han får betala är högt. Inte minst med ett starkt avståndstagande från släkt och vänner när han erkänner sig som kristen. Men hans pappa lät honom veta att ”oavsett vad du gör eller tror så är du min son”. Men när Yousuf sedan även erkänner att han varit agent åt Israels armé och var orsaken till ett flertal lönnmord sa inte pappan samma sak. Där gick gränsen.