Löftet som gick i uppfyllelse…

av: Skribentus

löftetav Jörgen-Ulv Magnus via Lise Thyesen

På framsidan av ”Löftet som gick uppfyllelse…” kan man läsa att det är en ”top-secret-historia om Zaef, agent för Mossad”. Det ger förväntningar om en spännande thriller om agenter i den israeliska underrättelsetjänsten som gör att man som läsare inte kan lägga ifrån sig boken. Historian finns också där om pojken som åkte till Israel för att vara med att försvara det nya landet 1948 och som sedan steg för steg får allt viktigare roll inom militären och underrättelsetjänsten.

Med andra ord finns möjligheterna till en riktigt spännande berättelse som helt och hållet är byggd på verkligen händelser. Men förhoppningarna införlivas inte alls. Läsarna får följa med på hemliga uppdrag och läsa om när den nya staten bli attackerad av grannländerna. Men helt utan att man dras med av spänningen. Även kärlekshistorian mellan Zaef och hans blivande fru känns platt. Det är som att läsa en faktaartikel om vad som hänt utan att någon känsla eller någon spänning uppstår.

På några sidor berättas om när hans bästa vän dör, han går och gifter sig och klättrar inom militären. Men det kunde lika gärna varit en text om väderleken i Sverige under en regnig höst.

Det är synd att se hur stor del en författare har i en boks framgång. Berättelsen skulle kunna fånga en stor läsarkrets men den förmedlas på ett allt för torrt och intetsägande sätt för att detta ska kunna ske.

På baksidan sammanfattas boken med att den är en ”verklighetshistoria som inte bara ger inblick i spännande händelser bakom historiens kulisser, utan som också engagerar.”

Förutom orden spännande och engagerar så stämmer iallafall sammanfattningen.

solängen-uggla-300x300Ugglan Tipsar

Köp istället Född till Terror – En grymt spännande bok om liknande händelser