LIVET MED KVANTFYSISKA GLASÖGON

livet”Den som säger att den förstår kvantfysik har inte förstått någonting, säger kvantfysikerna”. Beroende på hur man ser på det, kan det vara ett ganska alarmerande citat från någon som inte är kvantfysiker men som ändå ska förklara kvantfysik för dig.

Författarna till den här boken, som riktar sig till alla möjliga målgrupper, påstår att du kommer att börja förändras så fort du tar den här boken i dina händer. Det är nämligen så som ”kvantfysikens lagar fungerar”. Men håller boken vad den lovar?

Handling

När man läser boken märker man att Mikael Säflund och Titti Nordieng inte, på ett tråkigt sätt, bara vill förklara hur matematiken som prövas i kvantfysikernas labb fungerar. Istället är det hur kvantfysiken kan appliceras i verkligheten som den här boken handlar om.

Det är svårt att säga emot att författarna har en talang för berättande. Men precis som deras konstaterande (som citerades högst upp i den här texten) varnade för, är bokens sidor inte fyllda med så mycket vetenskap man först kan ledas till att tro.

Snarare ska den här boken ses mer som en roande och underhållande bok, än en källa till vetenskaplig kunskap. Läs gärna och roas av den – men glöm inte att ha ett kritiskt öga till det som skrivs.

Åsikter

På onlineaffären Bokus.se är åsikterna spridda – antingen hatas den eller älskas den. Lägren av älskare och hatare av boken är dessutom ungefär lika stora. Hälften är mer kritiska till att marknadsföringen kan anses vara vilseledande, medan den andra hälften fullkomligt älskar den.

Ett tips är att läsa boken, men som sagt, glöm inte att ha ett kritiskt öga.