FLYKTEN FRÅN LÄGER 14

Det finns brott mot mänskligheten som är väl dokumenterade och som världen har en god kännedom kring. I princip alla är bekanta med de koncentrationsläger som växte fram i Tyskland, och de gulagläger som tog många människors liv i forna sovjet.

Sen finns det också missförhållanden som världen inte har lika god kännedom om. I detta nu finns arbetsläger i Nordkorea liknande de som en gång drevs i Sovjet. Människor svälter, dödas och många föds till och med in i fångenskapen utan möjlighet att ta sig ut. Fel – nästan ingen möjlighet att ta sig ut. Shin Dong-hyuk lyckades faktiskt, och har skrivit en bok om sina upplevelser – Flykten från läger 14.

flykten från läger 14Unik historia

Shin är den enda som fötts in i ett fångläger i Nordkorea, rymt från ett högsäkerhetsläger och sedan överlevt för att kunna berätta historien. Många före honom har hopplöst försökt, men stoppats av den notoriska säkerheten som råder kring dessa läger.

Genom Shins historia har världen fått upp ögonen ytterligare kring de förhållanden som råder i landet. Dessa läger har funnits bra mycket längre än både Gulag och koncentrationslägren under Nazityskland.

Författaren, Blaine Harden, tar upp i början av boken att fånglägren hamnar i skuggan när Nordkorea skildras. Istället är det diktatorns provokationer mot omvärlden som det förs ljus på. Blaine menar att det här är det som är lätt att skildra. Hur det går till innanför murarna är minst sagt svårt att få en inblick om.

Boken bygger helt Shins egna berättelser. Förutom Shin finns dock ett 30-tal andra flyktingar som kan vittna om fånglägren och de fasor som finns. Fångarna är helt i vakternas våld, som kan tortera, eller till och med döda dem. Dessutom rapporteras det om mycket allvarliga hälsoförhållanden.

Shin hade aldrig vetat om något annat. Han föddes i fångenskap eftersom att hans farbror hade flytt till Sydkorea under kriget på 50-talet. Shin blev straffad på grund av det generationsstraff som infördes av Kim Il Sung 1972, där han menar att ”klassfiender” och deras avkommor ska elimineras i tre generationer framåt.

solängen-uggla-300x300UGGLAN TIPSAR: Boken kan för tillfället köpas med 5% rabatt via Bokus.