JAMIES SUPERMAT

jamesKocken Jamie Oliver, kanske främst känd från tv-rutan, har inte alltid varit bekant för sin hälsosamma mat. På senare år har Jamie dock börjat tänka mer på vad han äter. Det här speglar sig starkt i hans nya kokbok Jamies supermat. Handling

Förutom rena recept på hälsosam mat, får vi även mer djupgående läsa om hur Jamie har anammat en hälsosammare livsstil. En del i jakten på ett hälsosammare liv – en ganska väsentlig del dessutom – är att han har besökt så kallade blå zoner runt om i världen.

De blåa zonerna är ett namn på begränsade geografiska områden där människor i en ovanligt hög utsträckning blir över ett sekel gamla. De här geografiska områdena ligger på vitt skilda platser på planeten – bland annat finns dem i de småländska skogarna och Sardinen utanför Italien.

Trots att platserna är så spridda rent geografiskt har de ändå vissa saker gemensamt. Det här är bland annat social sammanhållning, en känsla av meningsfullhet och – just det – maten.

Det här just den här maten som Jamie har utforskat i jakten på att leva ett hälsosammare liv. Den här boken delar många av Jamies fans i två läger – de som gillade hans gamla, lite mer onyttiga jag, och de som gillar den nya.

Klart är att det är en ambitiös kokbok med många goda och hälsosamma recept. Jamies Supermat är ett bra val för den som vill komma igång och äta mer nyttigt. I boken finns nämligen också ett 30-dagarsprogram upplagt för den som vill skaffa sig bättre vanor.

Sammantaget kan boken med glädje rekommenderas till den som vill börja äta nyttigt.