Skit i räntorna

skit i räntanKvällspressen basunerar ofta ut hur viktigt det är att jämföra räntor hos banker oavsett om det handlar om lån eller sparande. Magasinet Privata Affärer (bästa magasinet enligt mig) har listor på bästa räntor varje månad.

Så med titeln ”Skit i räntorna” sticker författaren Peter Wiklund ut haken. Minst sagt. Underrubriken på boken är ”343 tips om att spara pengar för alla med bolån” så även där känns titeln paradoxal.

Men hans poäng är inte att man helt ska strunta i vilken räntenivå som lånet har men att man ska fokusera på det man kan påverka. Det går inte att göra något åt att Riksbanken höjer eller sänker räntan vilket påverkar vilken ränta som bankerna sedan har. Men det går att påverka sina kostnader och inkomster. Detta i så stor utsträckning att det är bättre att lägga energin där än att lägga stor tid på att pressa räntorna. Man kan därmed ”skita i räntorna”

Varje kapitel handlar om hur man kan spara pengar och viss även hur man kan tjäna mer. Detta i kapitel som Hus & Hem, Maten, Fritid & Hobby och Hälsa & Skönhet.

När jag läser tipsen så känns det ibland väldigt uppenbart. Det är tips om att det går att få ner matkostnaderna (jo jag vet…)och att det är bättre att träna utan dyra gymkort osv.

Titeln sticker ut och även underrubriken. Men innehållet känns igen. Den skulle lika gärna kunnat heta ”Så spar du pengar”. För det är vad den handlar om.

Men samtidigt har han lite rätt. Fokusera på att dra ner allmänna utgifter och det spelar ingen roll om boräntan är 0,4 procentenheter för hög. Eller…

Den som har ett lån på 2 miljoner betalar 20.000kr i ränta för varje procentenhet ränta. Är räntan 3% betalar man alltså 60.000kr. Är räntan istället 2% blir kostnaden 40.000kr. Man spar 20.000kr per år vilket är närmare 2000kr per månad. Så nej, skit inte i räntorna . För det är skillnad mellan bankerna både på låne- och sparräntorna.

solängen-uggla-300x300UGGLAN TIPSAR:

Låneräntan varierar från person till person. Men här kan du se bäst sparränta. Säg sen inte att man kan Skita i Räntorna…. Men läs boken och pressa kostnaderna.