Bästa böckerna för trädgårdsälskaren

Trädgårdstanten har läst ett digert utbud av alla de hundratals trädgårdsböcker som finns på marknaden. Är du en trädgårdsälskare som vill få tips på hur du får till strukturen och formspråket i din trädgård, väljer rätt växter och sätter pricken över i med belysning? Då är följande fem böcker vad du behöver. Sluka dem från pärm till pärm i hängmattan, eller använd som uppslagsverk när du skissar på nya idéer eller är på väg till plantskolan eller bygghandeln.

Trädgårdsform – vackrare trädgård med arkitektens verktyg av Karin Janrik och Viveka Ljungström

När du står i begrepp att skapa eller ändra på formen i din trädgård får du i den här boken tips om hur du tänker som en professionell trädgårdsarkitekt. Steg-för-steg får du veta vad du ska fundera på innan du börjar köpa och gräva ner växter. Bestäm dig för en stil, tänk igenom hur ni ska röra er i trädgården och vilka ytor som ska användas till vad. Du får tips på insynsskydd, inramningar, hur man leder besökare rätt med sina gångar och hur man får till den där ljuvliga fägringen.

Genvägar till vacker trädgård: tänk som en trädgårdsmästare av Linda Schilén och Elisabet Broomé

Boken riktar sig till dig som drömmer om en helt ljuvlig trädgård, men som kanske varken har tillräckligt med tid eller pengar att fixa allt i ett svep. Linda är trädgårdsmästare och guidar dig till genvägarna för att få det precis så där vackert som du önskar. Välj rätt växter, ta till husmorstips som gör jobbet enklare och dra nytta av proffsens tips. Boken täcker in allt från planering till skapande och skötsel och ger fina tips på växtval, redskap och hur du tänker runt att hålla skadegörare i schack.

Perenner – inspiration, skötsel och lexikon av Marie Hansson och Björn Hansson

Ett absolut måste för den som älskar växtprakt i sin trädgård och som vill välja bra perenner som kommer tillbaka år efter år. Boken innehåller beskrivningar och skötselråd, men är framförallt ett oumbärligt lexikon när det gäller att kolla upp växter som man spanat in i någon annans trädgård eller på plantskolan. I stort sett alla perenner du hittar i Sverige finns omsorgsfullt beskrivna med hur de växer, var de trivs och hur du ska sköta dem.

Roshandboken – allt om sorter, plantering och skötsel av David Carlson

En ny bok skriven av en sann rosentusiast som själv har en fantastisk rosenträdgård i landets sydligaste delar. Samtidigt som du får njuta av vackra bilder och förslag på vilka rosor som passar i dina trädgårdsförhållanden, så får du massor av tips på hur du ska sköta om dem. Allt om hur de ska planteras, vattnas och beskäras, till hur du skyddar dem från ohyra och sjukdomar som gärna angriper.

Nya Belysningsboken – så ljussätter du utomhus av Torbjörn Eliasson

När du väl designat och anlagt din trädgård, så vill du så klart kunna njuta den året runt och även efter mörkrets inbrott. Att få till en lyckad belysning av din trädgård är inte lätt, men i den här boken får du kunskapen och tipsen du behöver. Det finns så mycket att tänka på – ljusets styrka och värme, hur du placerar ljuskällan och gud förbjude att du bländar antingen dig själv, dina besökare eller den som passerar på gatan utanför din trädgård.