Lär känna Malmö genom böcker

Ett vanligt sätt att utforska en stad är att turista och besöka mer eller mindre kända sevärdheter. Turistbyrån har ett brett utbud att erbjuda så att alla intressen kan tillgodoses. Ett helt annat sätt att lära känna en stad är att ta del av vad som skrivits om den i olika litterära verk. Tar vi E-böcker och böcker om Malmö som exempel hittar vi en hel rad med böcker som speglar staden.

Tillbakablickar
Det kan alltid vara bra att lägga en historisk grund när man vill skaffa sig en helhetsbild av en stad. Staden har firat att de haft sina stadsprivilegier i 800 år. Vi kan följa vad som har hänt i ”Malmö då och nu” av Sydsvenskans journalist Martin Andersson. Staden har alltid varit i förändring och de cirka 30-talet olika texterna som alla varit publicerade tidigare speglar utvecklingen.

Vill man läsa om Malmö och få en nostalgiupplevelse kan det vara intressant att ta del av ”På vandring i 60-talets Malmö” av Bertil Aunér. Författaren tar upp rivningshysterin på 70-talet och synen på vad som är vackert och borde bevaras. Boken har getts ut med ekonomiskt bidrag av en förening med liknande syfte, nämligen Malmö Förskönings och Planteringsförening.

Malmö är en lummig stad med många parker och planteringar av olika slag. I ”Träd i Malmö” av Gunnar Ericson, Patrick Bellan och Camilla Andersson får vi följa med på en rundvandring. Där beskrivs berättelsen bakom 163 olika trädgrupper och enskilda träd. En del av träden är hämtade från världens olika hörn, medan andra är gamla svenska arter. Många av träden är riktigt gamla och utgör därmed en viktig del av Malmös historia

Ett fågelperspektiv
Det går också att ta del av Malmö ur ett fågelperspektiv. I ”Malmö från ovan” av Stefan Anderberg bjuds vi på flygfoton i färg som speglar Malmös olika delar. Det ger ett helhetsgrepp över staden rent bildmässigt.

Ett annat sätt att se på Malmö från ovan är att läsa ”Annorlunda sätt att se på Malmö” av Rickard Bengtsson. Författaren har samlat på vykort under ett stort antal år. Många av dem visar just Malmö från ovan genom sina svartvita flygfoton.

Mord i fokus
Uppskattar man deckare och mordgåtor finns det exempel från Malmö. Boken ”Anna, i skuggan av Alfred : fabriksarbeterskan och arkitekten i Malmö 2015” av Karin Lövgren Nilsson spekulerar kring en mordgåta som aldrig fick sin lösning. Vill man läsa en helt fiktiv kriminalroman som utspelas i Malmö på 40-talet kan man läsa ”Svekets offer” av Set Mattsson