KONSTEN ATT STÄDA

konsten att städaKonsten att städa av japanskan Marie Kondo bjuder på värdefulla tips om hur man håller hemmet rent. Maries motto och metod lyder ”en gång rent – aldrig ostädat”. Boken har sålt över 2 miljoner exemplar världen över och har nått förstaplatsen på både Amazon och New York Times bestseller-lista. Men låter hennes motto för bra för att vara sant?

”Ska man läsa någon bok inom städning så är det Konsten att Städa” / Dominic på Fresh Home

Innehåll

Marie börjar ganska tidigt i boken med att introducera oss till den så kallade KonMari-metoden för städning. KonMari-metoden är en smidig och effektiv lösning för att vika kläder så att de inte tar mer utrymme än nödvändigt. Alla vanligt förekommande typer av kläder gås igenom med hjälp av den här metoden och den hjälper garanterat läsaren att få garderoben att kännas lite större. Med KonMari-metoden står kläderna vertikalt precis som böcker i bokhyllan, något som minskar skrynklor och ger mer plats.

uggla_köpbokenhärBoken har många fler nytta tips likt detta och ger också en intressant inblick i österländskt, minimalistiskt städtänk. Även om många av tipsen som återges av författarinnan inte är särskilt unika och också kan hittas i västerländska böcker om ämnet, blir man genom boken bekant med japanernas lite mer sparsamma förhållningssätt till ägodelar. Ett förhållningssätt som är nyttigt att lära sig om när man ska göra sig av med saker och därmed få ett snyggare och mer organiserat hem.

Vissa delar av boken som handlar mer om ren organisering för också tankarna till Feng Shui, en pseudovetenskap som blivit allt mer populär för västerlänningar att inreda efter de senaste åren.

Till bokens negativa sidor kan språket räknas. Den svenska översättningen är ibland tydligt just en översättning, och en del uttryck kan ofta kännas felplacerade. Förutom det är boken absolut läsvärd och kommer garanterat hjälpa dig att ha ett snyggare hem framöver.

 

solängen-uggla-300x300Ugglan Tipsar

Läs gärna även Johans recension på samma bok här.