Modet att köra: en saudisk kvinnas protest

Manal al-Sharif är en kvinna från Saudiarabien som minst sagt gjort skillnad i världen. Hon är idag känd som en av världens främsta feministiska röster och genom den här boken berättar hon en historia man knappt kan tro är sann. Från att våga ta steget som något så simpelt som att sätta sig bakom ratten i en helt vanlig bil till att bli en av världens främsta röster inom feminism och kvinnorättsaktivism.

Om författaren

Manal al-Sharif är idag både dataingenjör, författare och en väldigt känd kvinnorättsaktivist. Hon har tagit emot många fina priser och syns ofta i CNN, BBC, New York Times samt i andra stora sammanhang. Historien om hennes liv började dock på ett helt annat sätt där våld, stränga regler och mansdominans var en stor del av vardagen. Det märks att det är viktigt för henne att få sprida både sin egen historia men också kunskap kring kvinnornas utsatta situation i Saudiarabien.

Boken ger en inblick i både intressanta men också hemska anekdoter ur Saudiarabien och dess religiösa lagar. Att leva under en diktatur där man behöver en närståendes mans godkännande för minsta lilla – arbeta, utbilda sig, resa och annat sådant som man här tar för givet.

Om boken

Modet att köra är historien om Manal al-Sharifs beslut att, trots extrema risker som kvinna, sätta sig bakom ratten och köra bil. Här i Sverige är det svårt att förstå hur det skulle kunna vara en sån stor grej men i Saudiarabien straffas kvinnorna med fängelse om dom tar sig denna frihet. Förutom beslutet som visade vägen för många Saudiska kvinnor så berättar hon i boken om sin uppväxt i Mecka. Hennes mors egen kamp om att ge sina barn ett bra liv i ett samhälle där extrema regler begränsar flickornas liv redan i ung ålder. Boken är både gripande och inspirerande, från att hon tar det första steget i kampen mot sin frihet till att idag stå på en scen inför världspublik.

Modet att köra gavs ut i USA år 2017, efter hela fem års författande. Idag är den översatt till flera olika språk och har fått fina recensioner världen över. Läs boken, låt dig inspireras till modet att köra, att ta det första steget till ett eget körkort om du inte redan har ett. Hade jag inte redan haft ett hade i alla fall jag inte tvekat en sekund efter att ha läst den här berättelsen… Varje frihet är värd att ta till vara på, något som man tyvärr lätt glömmer allt för ofta.

BOKEN KAN KÖPAS PÅ BOKUS