Pensionsboken – den enkla vägen till bättre pension

Det ”oranga kuvertet” kommer en gång per år – brukar du ens öppna det? Tusentals svenskar bryr sig förhållandevis lite om sin pension. Man är varken insatt eller har intresse. Men det krävs inte mycket för att tydligt förbättra sin pension. Det menar i alla fall författaren Fredrik Lanner i boken ”Pensionsboken – den enkla vägen till bättre pension”

Lanner menar att grunden till en bra pension är att förstå det svenska pensionssystemet. ”När du vet hur systemet fungerar” kan du även utnyttja dess fördelar.

Inte så svårt som man tror

Men om det nu är så enkelt som han vill framställa det – varför upplever många det så krångligt?  Lanner menar att pensionsförmedlare, banker och försäkringsbolag tjänar på att presentera pensionen som något krångligt och invecklat. Därmed behöver även konsumenterna välja att ta hjälp av deras tjänster. Men att betala en relativt stor summa i avgift för en tjänst som är enkel är onödigt. Med rätt kunskap kommer man långt. Det är den kunskapen som boken ger.

Pensionsboken är enkelt och pedagogiskt uppbyggd vilket gör att alla kan läsa och förstå pensionssystemet och vad man bör tänka på.

Ännu enklare 2019

Framförallt är det delen inom PPM som man kan påverka även om det även delvis gäller tjänstepensionen. PPM är en den del av pensionen där man själv kan välja vilka fonder som pengarna ska investeras i. Men sett över hela pensionssystemet är det även här som mest problem har uppstått. Detta med ett par oseriösa aktörer och fonder som inte ”håller måttet”. Av den anledningen valde PPM att säga upp sina avtal med fondbolagen under sommaren 2018. Alla var sedan tvungna att skicka in en ny ansökan innan 28e december 2018. På detta sätt har man kunnat rensa bort en del aktörer och totalt 240 fonder försvann från utbudet. Detta då inte enbart oseriösa aktörer utan även fondbolag som inte anser sig ha kapaciteten att finnas som PPM-utbud.

Man valde exempelvis att sätta högre krav på de nya bolagen. Detta genom att kapitalet måste vara minst 500 miljoner, fonden måste ha funnits i tre år och att fondförvaltaren måste haft aktiv verksamhet i tre år.

Med färre fonder inom PPM att välja på och enkla instruktioner via boken Pensionsboken finns idag INTE EN ENDA URSÄKT KVAR för att inte se över sitt pensionssparande…Det ska i alla fall jag göra.

Boken kan köpas här

/ Simon