Shantaram

Författare: Gregory David Roberts
Utgiven av: Brombergs
Översättning: Hans O Sjöström

shantaramJag har under några år jobbat som privatlärare och fick förra veckan frågan av en förälder om tips på bra bok för studieteknik. Mailade då min vän Nils på Allakando och frågade om något boktips/bokrecension som jag kunde publicera här. Han missuppfattade frågan och skickade bara en allmän recension….. Men den får publiceras ändå. Så här kommer Nils recension. Ang studietips – det får han fixa senare. 

Shantaram

Shantaram är Gregory David Roberts självbiografiska debutroman. Australiensaren har ett förflutet som heroinmissbrukare och begår i början av 1980-talet en rad väpnade rån för att kunna finansiera droger. Han berättar hur han flyr från ett fängelse i Australien till Bombay i Indien. Från total anonymitet skaffar han sig snabbt både vänner och ovänner och blir indragen i en rad olika affärer som involverar bland annat knark, sex och vapen. Det är omtumlande år Roberts får uppleva i Bombays undre värld. Att han tvingas välja en olaglig bana blir naturligt eftersom han är efterlyst. I sitt falska pass heter han Lin.

Boken är oerhört händelserik och läsaren kan sällan ana vad som ska hända härnäst. Lin blir bland annat förälskad, börjar jobba åt maffian och öppnar t.o.m. en förstahjälpen-mottagning i slummen.  Bokens dialoger är långa och reflekterande, näst intill filosofiska. Dessutom innehåller den en rejäl dos humor som spelar på absurditet. Roberts har djupa insikter om livet och är därtill väldigt gatusmart. Många visdomsord levereras och det blir en stimulerande kontrast i förhållande till all kriminalitet boken innehåller och beskriver. Visdomen sätts verkligen på prov med tanke på de moraliska dilemman Roberts då och då ställs inför i boken.

uggla_köpbokenhärRoberts är dessutom målande i sin beskrivning av omgivningar och stämningar. Faktum är att han är så detaljerad att läsaren sällan behöver fylla i några egna luckor – på gott och ont. Det är inte enbart huvudpersonen som beskrivs ingående utan också alla vänner och bekanta som förekommer i boken. Djupare karaktärsbeskrivningar tillför alltid något extra och ger mer substans till innehållet.

Det här är en mycket gripande bok med stort underhållningsvärde. Det är svårt att sluta läsa eftersom boken sällan går på lågvarv. Men den som trots allt vill läsa små portioner kommer få ett långdraget äventyr då boken är ungefär 900 sidor lång.  Vi tenderar att fascineras av utmärkande livsöden, och Roberts historia är verkligen inget undantag. I grund och boten är Roberts vistelse i Bombay egentligen en jakt på frihet.

Mitt i all misär som Roberts upplevde så hindrades han inte från att anteckna om alla sina intryck. Dessa anteckningar har givetvis hjälpt Roberts att skriva denna spektakulära roman. Han förde bland annat anteckningar i indiskt fängelse där golven var täckta av urin och avföring.

solängen-uggla-300x300Ugglan Tipsar:

Ber du din vän om tips på bok – Så var noga med vad du egentligen ber om. Som man frågar får man svar….